تجهیزات صوتی گیتار به ویژه سیمهای آن، از جمله ملزومات حیاتی هر نوازندهای هستند. استفاده مداوم از گیتار ممکن است باعث کاهش کیفیت صدا و وضوح آن شود. به همین دلیل، مناسب است بهصورت دورهای سیمهای گیتار را تعویض کنیم تا از صدای دقیق و شفافی برخوردار شویم. در کشور ما، هزینه سیمهای گیتار نسبتا بالاست، بنابراین بهتر است به راهکارهایی فکر کنیم که عمر مفید این تجهیزات را افزایش دهیم و نیاز به تعویض آنها را به تأخیر بندازیم. این مقاله از نوین گیتار به بررسی روشهایی پرداخته است که میتوانند باعث افزایش طول عمر سیم گیتار شوند.
عمر مفید سیمهای گیتار چقدر است؟
عمر مفید سیمهای گیتار به مدتی اشاره دارد که کیفیت خوب سیمها حفظ شده و صدایی رسا و دلنشین حاصل شود. پس از مدتی، صدای برجسته سیمهای باس گیتار و صدای مخملی سیمهای تریبل از بین میرود و در این شرایط، عمر مفید سیمها به پایان میرسد. اگر به طور مداوم از گیتار خود استفاده کنید، احتمالاً عمر مفید سیمهای گیتارتان بیش از یک ماه نخواهد بود. سیمهای باکیفیت برای نوازندگان فعال حداکثر تا یک ماه دوام میآورند و به همین دلیل نوازندگان حرفهای سیمهای گیتار خود را قبل از کنسرت تعویض میکنند (عمر مفید سیمهای گیتار معمولاً بین 90 تا 120 ساعت نوازندگی است).
اما اگر به تازگی شروع به نواختن و دیدن آموزش گیتار کردهاید یا به میزان کمتری از گیتارتان استفاده میکنید، احتمالاً میتوانید تا ۳ ماه از سیمهای فعلی خود استفاده کنید. پس از این مدت، تعویض سیمها منجر به تولید صدای دلنشینتر و رساتر میشود که باعث افزایش انگیزه برای تمرین و پیشرفت میشود. همچنین، اگر از گیتار کلاسیک استفاده میکنید، استفاده از سیمهای کهنه مناسب نخواهد بود؛ زیرا صدای ناقصی دارند و ممکن است مشکل از قدرت انگشتان شما باشد یا مربوط به وضعیت سیمها باشد.
راه های افزایش طول عمر سیم گیتار
۱. شستن دست ها: برای حفظ تازگی سیمهای گیتارتان، میتوانید دستان خود را قبل و بعد از نوازندگی بشویید. این کار باعث میشود که باکتریها و چربیها به سیم گیتار نخورند و عمر مفید سیمها افزایش یابد. اگر دستان شما معمولاً عرق میکند، دستان خود را حتما بشویید.
۲. تمیز کردن سیمها با دستمال: پس از هر نوازندگی، از یک دستمال برای تمیز کردن سیمهای گیتار استفاده کنید. این کار باعث میشود که سیمها پاک شده و عمر مفید آنها افزایش یابد.
۳. استفاده از کیس برای نگهداری ساز: سیمهای گیتار عمدتاً از فلز ساخته میشوند و اگر در هوای آزاد بگذارید، احتمال زنگزدگی آنها افزایش مییابد. بهتر است ساز را درون یک کیس قرار دهید تا از تغییرات هوایی و رطوبت محافظت شود.
۴. ستاپ کردن سیم گیتار: قبل از قرار دادن سیم گیتار بر روی ساز، ساز را به شکل کامل ستاپ کنید و سپس سیم را نصب کنید. این کار باعث میشود که سیم کمترین کشش را داشته باشد و میتوانید برای مدت زمان بیشتری از آن استفاده کنید.
۵. کشیدن سیمها بعد از نصب: زمان تعویض سیم، آن را پس از نصب کشیده و کشش آن را آزاد کنید. این کار باعث میشود که سیم بر روی ساز بهتر نشیند و مدت زمان استفاده از آن افزایش یابد.
۶. شرایط محیطی مناسب: ساز گیتار مانند هر ساز چوبی دیگری، تحت تأثیر شرایط محیطی قرار دارد. سعی کنید ساز را در شرایطی قرار دهید که تغییرات آب و هوا و رطوبت تأثیر کمتری بر روی آن داشته باشد.
۷. استفاده از سیمهای Coated: برخی از برندهای ساز گیتار سیمهای Coated تولید میکنند که عمر مفید بیشتری دارند. با استفاده از این سیمها، میتوانید برای مدت طولانیتری از صدای با کیفیت گیتارتان لذت ببرید.
تاثیر سیم گیتار بر صدا
تأثیر جنس سیمهای گیتار بر تنظیم صدا و مقاومت نیروی وارده بسیار حائز اهمیت است. اگرچه ضخامت سیمها تأثیر مستقیمی بر نیاز به فلز قوی برای تحمل فشار دارد، اما انتخاب جنس هسته نیز نقش مهمی در شکلدهی به صدا دارد.
میتوان جنس هسته سیم گیتار را از میان گزینههای زیر انتخاب کرد:
• استیل ضد زنگ
• استیل نیکل اندود شده
• نیکل
• کبالت
• تیتانیوم
• کروم
• مسی
از کجا بفهمیم سیم گیتار خراب شده؟
۱. گیتار شما صدای مناسبی نمیدهد: دلایل متعددی وجود دارد که گیتار شما صدای مناسبی نمیدهد. ممکن است مشکل از کوک گیتار باشد یا تیونرها به درستی تنظیم نشده باشند. اما اگر این عوامل مشکلساز نبودند، احتمالاً مشکل از سیمهای گیتار است. در سیمهای قدیمی ممکن است مشکلاتی در تولید صدا وجود داشته باشد که با تعویض سیمها حل میشود. حتماً در حین تعویض سیمهای گیتار، اطمینان حاصل کنید که سیمها به اندازه کافی کشیده شده و در محل خود قرار دارند.
۲. صدای گیتار کم و آهسته شده است: صدای گیتار باید واضح و رسا باشد. اگر هارمونیکهای گیتار از بین رفته و آکوردهای گیتار صدا نمیدهند، نیاز به تعویض سیمهای گیتار دارید. اما این مسئله کاملاً سلیقهای است و برخی افراد به نواهای کم و آهسته علاقه دارند. در نتیجه، اگر تن صدای ملایمتری را ترجیح میدهید، احتمالاً سیمهای فرسوده برای شما مناسب هستند.
۳. پیچ خوردن سیمهای گیتار: اگر سیمهای شما به طور مداوم با قسمت فرت گیتار در تماس باشند، احتمالاً پیچ خوردگی رخ داده است. بعد از مدتی، گرههای کوچک و مزاحم ظاهر میشوند و در نواختن ممکن است مشکلساز شوند. این یکی از نشانههای سادهای است که به شما هشدار میدهد وقت تعویض سیمهای گیتار است.
۴. تحلیل رفتن یا زنگ زدگی سیمهای گیتار: تحلیل رفتن یا زنگ زدگی سیمهای گیتار، فرآیندی طبیعی و شیمیایی است که اغلب بر اثر رطوبت رخ میدهد. این تغییر شیمیایی باعث میشود سیمهای گیتار شما تحلیل شوند و گاهی دچار پارگی شوند. بهتر است گیتار را در اتاقی با هوای خشک قرار دهید تا کمتر در معرض رطوبت قرار گیرد.
۵. عوامل خارجی مانند عرق کردن دستها: عرق کردن دستها در حین نواختن گیتار، روغن و گرد و غبار همگی در این فرآیند نقش دارند. برای پیشگیری از این مشکل، بهتر است رشتهها و دستها را تمیز نگه دارید و اگر به طور مداوم عرق میکنید، دستها و رشتهها را مداوم تمیز نگه دارید.
۶. تغییر در آب و هوا: چسبهای استفاده شده در گیتار بر اثر رطوبت از بین میروند و اگر در دمای بالا قرار بگیرند، ذوب میشوند. بنابراین، هرگز گیتار را در فضای گرما و رطوبت قرار ندهید. گیتار باید در دمای مناسبی قرار بگیرد تا از آسیبهای احتمالی جلوگیری شود.
۷. تغییر رنگ سیمهای گیتار: مانند تن صدا که با فرسودگی زیبایی خود را از دست میدهد، رنگ سیمهای گیتار نیز عوض میشود. تغییر رنگ سیمهای گیتار یکی از دلایل واضحی است که نیاز به تعویض سیمهای گیتار دارد.
نتیجهگیری
مدت طول عمر سیم گیتار، به تبع میزان استفاده از این ساز، در حدود 1 تا 3 ماه متغیر است. عمر فیزیکی سیمها به طریق مستقیم با رعایت نظافت و بهداشت ساز ارتباط دارد. برای تهیه سیمهای گیتار با کیفیت، بهتر است از برندهای اصلی و با اعتبار استفاده کنید. اگرچه هزینه بالاتری دارند، اما باعث تولید صدای باکیفیت و طولانیتر شدن مدت عمر سیمها خواهند شد.
بدون دیدگاه